Sylvania EL84/6BQ5 matched Pair

€119.95
Out of stock

Sylvania EL84/6BQ5

EL84/6BQ5 de small powerpentode gebruikt in vele gitaarversterkers van o.a. VOX, Fender en Mesa Boogie.

This item is in stock;
Ordered before 16 PM will be shipped the same workday;
All prices are including VAT;
Need help? Please contact us.

More Information
Tube type EL84
Manufacturer/Brand Sylvania
Production NOS
Tube kind Powertube
Construction Pentode
Pin Layout Noval 9 pins
Country of Manufacture United States

Sylvania EL84/6BQ5 NOS matched pair
De EL84 ontwikkeld in het Natuurkundig Laboratorium van Philips in Eindhoven (NatLab) en geïntroduceerd in 1953 in Mullard radio's. De EL84 is geïntroduceerd als een kost effectief alternatief voor de EL34 vooral als deze gebruikt werd in zogenaamde 'Table-top' radio's waarbij driverbuizen door de gemakkelijke aansturing van de EL84 achterwege konden blijven in deze ontwerpen. Nu wordt de EL84 gebruikt in oude VOX , Fender, Mesa Boogie gitaarversterkers en als nieuwe toepassing in hoofdtelefoonversterkers. De 6BQ5 is de Amerikaanse variant (RETMA classificatie)

Sylvania
In 1924 kreeg George Risell van de firma Nilco $ 500,00 om uit te vinden hoe een geschikte radiobuis te maken. Sylvania Products Company werd daarna opgericht om de buizen te vermarkten. Als snel kon men de vraag niet meer aan en werd er in Emporium Pennsylvania een nieuwe fabriek voor de vervaardiging van buizen opgericht.
In 1931 werd Hygrade Sylvania Corporation opgericht door drie firma’s waaronder de Sylvania Products Company. De twee ander firma’s waren begin vorige eeuw nog bezig geweest met het repareren van gloeilampen door deze te openen en nieuwe filamenten of gloeispiralen te installeren en daarna de het glas weer dicht te branden.
Sylvania is vanaf begin jaren dertig verwikkeld geraakt in een juridische strijd met de gigant General Electric vanwege de rechten op het produceren van TL buizen. Vanaf begin jaren veertigwordt de naam veranderd naar Sylvania Electric Products, Inc. Met de bijbehorende bliksemschicht ‘S’.
Tussen de jaren ’40 en ’50 kwam de productie van allerhande elektrische producten waaronder ook radio’s en tv’s goed op gang en werd de een na de ander fabriek geopend.

Gematchte buizen
Deze set buizen is gematched. Dit betekent dat de gemeten waarden van de buizen binnen dezelfde marge vallen en dus gelijkwaardig presteren. Dit is om twee redenen van belang:
1. Voor het verkrijgen van een zelfde versterkingsfactor per buis.
2. Voor een zelfde hoeveelheid ruststroom per buis. Het eerste vereiste spreekt voor zichzelf en het tweede vereiste voorkomt dat de ene buis waar een hogere ruststroom of bias nodig is om deze in het lineaire gebied te laten werken, ook eerder versleten zal zijn. Zowel nieuwe buizen als onze NOS buizen kunt u gematcht bestellen.


In de beginjaren zestig Sylvania introduceerde haar zogenaamde ‘Gold Brand’ series een semi-industriele buis met drie mica spacers, gouden connectoren en gouden opschrift. Deze serie is inmiddels zeer geliefd en er worden hoge prijzen voor betaald.